Maltese ve Toy Poodle cins köpeklerin melezlenmesi ile yeni bir köpek türü olarak ortaya çıkmıştır. Maltipoo köpekler dünya genelinde farklı isimler ile de bilinmektedir. MaltePoo ve MaltiDoodle isimleri oldukça yaygındır. Ayrıca MultaPoo da bilinen diğer isimleri içerisinde yer almaktadır.
Maltipoo Köpek ırkı Amerikan Kanin Hibrit Kulübü tarafından köpek ırkı olarak kabul edilmiş ve tescillenmiştir. Maltipoo özellikleri gereği minik köpek ırkları içerisinde yer almaktadır. Tam anlamı ile evcil bir ev köpeği cinsi olarak bilinirler. Hem minik hem de sevimli görünümleri ile ilgi görmektedirler. Maltipoo köpekler sadece ülkemizde değil dünya genelinde de en popüler evcil köpekler içinde yer almaktadır.
Maltipoo cinsi köpekler oyuncu ve sevimli kişilikleri ile de bilinmektedirler. Sahiplerine oldukça sadık hayvanlardır. Ayrıca kucak köpeği olarak tanınmaktadırlar. Oldukça sıcakkanlı bir karakterleri vardır. Maltipoo köpek ırkı çocuklu aileler için ideal bir seçimdir. Farklı evcil hayvanlarınız varsa onlar da çok iyi geçinebilir.
Maltipoo Kişilik & Karakter Özellikleri
Maltipoo cinsi köpekler sevgi dolu hayvanlardır. Enerjileri oldukça yüksek ve sadık köpekler içinde yer almaktadır. Oldukça sıcakkanlı bir karakterleri vardır. Küçük ırk köpeklerin melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır.
Melezlendiği diğer ırklar ile de fiziksel ve karakteristik özellikleri açısından benzer. Sahibi ile arasında muhteşem bir uyum vardır. Sahiplerine her zaman bağlı oldukları dikkatlerden kaçmamaktadır. Diğer aile üyeleri ile de oyun oynamaktan ve zaman geçirmekten keyif alırlar.
İletişim ve ilgi Maltipoo yavru köpekler için oldukça önemlidir. Maltipoo özellikleri gereği itaatkardır. Komutlara ve eğitimlere her zaman açıktır. Ayrıca sahibinin isteklerine karşı da her zaman olumlu yanıt verebilmektedir. Sıcak tavırları ile herkesin yoğun ilgisini toplayabilir.
Yabancı kişilere karşı bazen temkinli davranmaktadırlar. Maltipoo yavru iken çok iyi bir eğitim verebilirsiniz. Bu dönemde sosyalleşme eğitimi üzerinde de durabilirsiniz. Maltipoo köpeklerin günlük egzersiz ihtiyaçları oldukça azdır. Yine de köpeğinizin sağlığı için küçük yürüyüşleri yaptırabilirsiniz.
Sevdikleri ile birlikte yaşamak isterler. Oyuncu köpekler içerisinde yer alırlar. Maltipoo yavru iken çok daha aktiftir. Ancak 1 yaşını doldurduktan sonra biraz daha sakinleşebilmektedir. Bu yaştan sonra ise ona yetişkin bir köpek olarak davranabilirsiniz.
Maltipoo özellikleri içerisinde tek başına kalmak istemeleri dikkat çekmektedir. Maltipoo köpekler asla uzun süre tek başlarına kalmamalıdırlar. Psikolojik olarak uzun süre yalnız kalmak onların psikolojisini bozabilir. Sürekli yeni şeyler öğrenmek isteyeceklerdir. Ayrıca insanlar tarafından övülmek de onları mutlu edebilmektedir. Birlikte sarılıp uyuyabileceğiz Maltipoo köpekleri çok seveceksiniz.
Maltipoo Tarih
Maltipoo köpeklerin geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. En bilinen ismi ile Maltipoo köpek ırkı melez bir ırk olduğu için farklı adlarla da bilinmektedir. Çaprazlama yöntemi ile geliştirilen pek çok köpek ırkından biridir. Ancak sadece Maltipoo köpeklere özgü bir özellik değildir.
Özellikle safkan olarak bilinen pek çok köpek ırkının bu şekilde üretildiği de bilinmektedir. 1900’lü yılların sonlarına gelindiği zaman Maltipoo köpeklerin popülerlik kazandığı görülmektedir. Melez köpek yetiştiriciler en çok bu dönemde köpek ırkı geliştirmişlerdir. Ancak Maltipoo özellikleri gereği standart bir görünüme ulaşabilmesi için çalışmalar devam etmiştir.
O dönemde yapılan her çiftleşmede Maltipoo yavru çeşitlerinde farklı bir özellik ortaya çıkmıştır. En popüler olduğu dönemde ise ünlülerin sahiplendiği detayı göze çarpmaktadır. Dünyaca ünlü starlar evcil köpek olarak tercihlerini Maltipoo cinsi köpeklerden yana kullanmışlardır. Pek çok televizyon gösterisi içerisinde de yer almayı başarmıştır.
Maltipoo köpekler Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescillenmememiştir. Ancak yine de Maltipoo köpek cinsi dünya genelindeki en popüler köpek cinsinden biridir.
Maltipoo Fiziksel Özellikler
● Maltipoo köpekler minyatür köpek çeşitlerinden biridir.
● Orantılı ancak oldukça küçük bir vücut yapıları vardır.
● Küçük bedene sahip olsalar da oldukça sağlıklıdırlar. Dayanıklı bir vücut yapısına sahiptirler.
● Maltipoo özellikleri gereği çok zarif bir duruşa sahiptir. Oldukça aktif ve enerjik bir yapıları vardır.
● Maltipoo köpekler ortalama olarak 2 ile 10 kilogram arasında değişebilmektedir.
● Boy olarak ise 20 ile 25 cm arasında değişen yüksekliğe sahiptirler.
● Bu cins köpeklerde dişi Maltipoo köpekler erkek olanlara göre biraz daha zayıf ve küçük boyutlu olabilmektedir.
● Maltipoo özellikleri incelediğinde yetişkin olduklarında bile küçük yapılarını korudukları dikkat çekmektedir.
● Kafa yapısı oldukça minik ve yuvarlaktır. Burnu siyah ve gözleri ise oldukça iridir. Genel olarak kafa yapısının kusursuz bir orana sahip olduğu bilinmektedir.
● Gözleri oval ve genellikle koyu renklerde olabilmektedir. Siyah ve kahverengi en çok görülen renklerden biridir. Genellikle gözlerinin kenar kısımlarında renk geçişleri vardır.
● Maltipoo köpeklerin kulakları damla şeklindedir. Aşağı doğru sarkık bir yapısı vardır. Tüyleri uzun olduğu için kulaklarında da yoğun tüyler bulunabilmektedir.
● Maltipoo köpekler çok küçük bir ırktır. Bunun için bacak boyları da oldukça kısadır. Ancak çok hareketli ve enerji olarak yüksektirler. Bacaklarında da yoğun tüyler dikkat çekmektedir.
● Maltipoo yavru köpeklerin kuyrukları kısadır. Yetişkinlik döneminde de kısalığı devam edecektir. Tüylü yapısı kuyruk kısmında da belli olur. Peluş bir oyuncak gibi görünmektedir.
● Maltipoo köpeklerin dalgalı ve yumuşacık tüyleri vardır. Genelde beyaz renk oldukları bilinir.
● Oldukça az tüy dökerler. Ayrıca tüyleri alerji yapmaz. Uzun tüylü hali ile özel bir bakım gerektirir.
● Maltipoo köpekler pek çok farklı renkte olabilir. Beyaz, gri ve kahve en sık görülen renklerdendir. Ancak limon ve krem renginde de olabilirler.
Maltipoo Bakımı
Maltipoo köpeklerin bakımı diğer ırklara göre kıyaslandığında pek zahmetli değildir. Oldukça az tüy döken bir köpek olarak bilinmektedir. Bazı türlerinin tüy dökme mevsimi dışında tüy dökmedikleri de bilinmektedir.
Kürkü tek katmalıdır. Ayrıca tüyleri kıvırcık yapısı ile de dikkat çekmektedir. Tüy döktüğü için değil ancak kıvırcık tüylü olduğu için taranmalıdır. Farkında olmasanız da dökülen tüyleri kıvırcık kürkünün içerisinde birikebilir. Bu da derisinin hava almasının önüne geçer. Tahriş veya kızarıklık olmasına neden olabilir.
Tüylere karşı alerjisi olanlar için Maltipoo yavru köpekler ideal bir seçimdir. Hipoalerjik bir tüy yapısına sahiptir. Bunun için alerjik bir reaksiyona neden olmaz.
Maltipoo bakımı sırasında haftada birkaç kez tüylerini tarayabilirsiniz. Fırçalamanız da yeterli olacaktır. Fırçalamanız kürkünün daha parlak görünmesini sağlayacaktır. Dönem dönem Maltipoo bakımı içerisinde köpeğinizi tıraş ettirebilirsiniz. Bu sayede cildi daha rahat nefes alabilir.
Maltipoo özellikleri gereği fazla banyo yapmaya gerek duymaz. Yine de her 3 haftada bir banyo yaptırmanız tavsiye edilir. Eğer çok fazla dışarı çıkmıyorsa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yanlış ürünlerle yıkadığınızda Maltipoo yavru köpekler çok çabuk hasta olabilir. Sadece köpek bakım ürünleri ile banyo yaptırmaya dikkat etmelisiniz.
Maltipoo köpekler hem sıcak hem de soğuklardan kolaylıkla etkilenebilir. Kışın köpek kıyafetlerini giydirebilirsiniz. Ayrıca sıcaklardan da çok çabuk bunalacaktır. Bu tarz dönemlerde biraz hırçın davranışlar sergileyebilir.
Maltipoo bakımı sırasında diş bakımına da ayrıca dikkat etmelisiniz. Haftada en az 3 kez olacak şekilde dişlerini fırçalamanız yeterli olur. Tırnakları Maltipoo özellikleri ve yapı olarak çok çabuk uzayabilmektedir. Aylık tırnak kontrolünü mutlaka kontrol etmelisiniz. Bunların yanı sıra Maltipoo bakımı için burun, kulak içi ve patilerinin kontrolüne de dikkat etmeniz yararlı olacaktır. Düzenli olarak Maltipoo köpeğinizi veterinere götürmelisiniz.
Maltipoo Eğitimi
Maltipoo köpekler en akıllı cinsler içerisinde yer almaktadır. Sahibini mutlu etmek için istediğiniz her şeyi yapmaya hazırdır. Ancak yine de Maltipoo özellikleri dikkate alınarak nazik davranmalısınız. Eğitimleri oyunlar şeklinde verebilirsiniz. Sürekli övmeniz köpeğinizi teşvik edecektir.
Olumlu davranışları çok kolay bir şekilde pekiştirebilir. Bunun için ödül mamalarını destek olarak kullanabilirsiniz. Onun ilgisini çekecek oyunları eğitim ile karıştırarak öğretebilirsiniz. Bu sayede Maltipoo yavru köpeğiniz daha hevesle eğitimlere katılabilir.
İlk kez Maltipoo yavru köpek sahibi olacaksanız ona çok iyi eğitim vermelisiniz. Eve alışması için alan koruma eğitimi üzerinde durmalısınız. Sabırla ve tutarlı bir şekilde tuvalet eğitimini de verebilirsiniz. Maltipoo özellikleri gereği ceza sistemini kabul etmeyen bir köpektir.
Bunun yerine sabırla ilerlemeniz daha yardımcı olacaktır. Çok hassas bir yapıda olduğu için sert uyarları kaldıramaz. Ayrıca fiziksel şiddet kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Köpeğiniz sizden korkacak ve kaçacaktır.
Maltipoo yavru köpekler kesinlikle saldırgan değillerdir. Ayıca ev içerisinde havlama eğilimi de göstermezler. Bunun için ev içerisinde rahatlıkla bakabileceğiniz bir köpek ırkıdır. Çok heyecanlı ve sevgi doludur. Çocuklarla da arası mükemmel olduğu için eğitimlere çocukları da dahil edebilirsiniz. Maltipoo köpeklere karşı kesinlikle agresif ve sinirli davranışlarda bulunmamalısınız.
Maltipoo bakımı sırasında tuvalet eğitimine ayrı bir önem vermelisiniz. Maltipoo yavru döneminde kesinlikle tuvalet eğitimini aksatmamalısınız. Çok zeki ve oldukça akıllıdırlar. Bunun için eğitim ile ilgili pek sorun yaşamazsınız.
Tuvalet kavramını öğrenmek için en ideal dönem Maltipoo yavru dönemidir. Maltipoo yavru 8 haftalık olduğunda tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Ortalama olarak 2 aylık süreç sonunda eğitimi tamamlayabilirsiniz. Ancak yine karakterine ve yaşına göre tuvalet eğitimi süresi farklılık gösterebilir.
Maltipoo özellikleri gereği az egzersiz ihtiyacı duyarlar. Yine de tuvalet eğitimi için 20 dakika da olsa dışarı çıkartabilirsiniz. Bu süreç Maltipoo cinsi için yeterli olacaktır. Evin içerisinde uygun bir alana tuvalet pedi yerleştirerek de eğitim verebilirsiniz. Kaliteli bir tuvalet eğitimi için yemeklerden sonra köpeğinizi gözlemlemelisiniz.